Hem / Håravfall
Att drabbas av håravfall är känsligt för många. Håravfall kan orsakas av sjukdom, näringsbrist, misskötsel (läs om våra 4 tips för bättre hår), ålder m.m. Men som tur är, finns det behandlingar mot håravfall. Här tipsar vi om några saker man kan göra för att motverka håravfall.
Det är helt normalt att tappa ca 100 hårstrån om dagen, och det är också normalt att bli tunnhårig med åren, framförallt för män. Normalt börjar män tappa hår i 50 års-åldern, men håravfall kan även ske före och efter man fyllt 50. Ca 15 % av alla män blir skalliga.
Håravfall hos män beror på att mäns hårrötter påverkas av DHT (dihydrotestosteron), som förkortar hårets växtfas och förminskar hårsäckarna. De nya hårstråna lever kortare än föregående och faller av allteftersom.
I slutändan växer enbart tunna och korta hårstrån, och hjässan blir dunig som på en bebis. Tillslut försvinner dunen, och då täpper hårsäckarna igen och det växer inte ut nya hårstrån.
Håret i nacken och på sidorna av huvudet är undantag, då dessa områden inte brukar påverkas av DHT.
Även kvinnor blir tunnhåriga med tiden och hårfästet kan bli högre, men i mindre utsträckning jämfört med män. Det är vanligt att kvinnor tappar mycket hår 3–6 månader efter en förlossning, p.g.a. alla hormoner, men normalt sett växer håret tillbaka.
Om en kvinna börjar tappa mycket hår är det ofta ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen. Vid svår sjukdom, problem med sköldkörteln, feber, svampinfektion m.m., kan hårväxten avta eller minska, beroende på sjukdomens omfattning.
Till exempel vid cancer, är det ett känt fenomen att patienter tappar håret under kemoterapi. Orsaken är att medicinerna dödar cellerna som delar sig snabbast, vilket är cellerna i hårsäckarna.
Håravfall hos kvinnor kan också vara ett tecken på matsmältningsproblem, mycket stress eller hormonell obalans.